Tussen de bloemrijke natuurakkers en oude bossen van landgoed Tongelaar ligt sinds kort een inheemse dakbloemenweide. Op het tuinhuis van boswachter Gijs Looijen, midden in het Noord-Brabantse landschap, ligt een 35m² groot bloemendak. Een levendig mini-ecosysteem dat niet alleen prachtig oogt, maar ook een bijdrage levert aan de biodiversiteit.
“Sedum vind ik saai,” zegt Gijs met een glimlach. “Ik wilde iets mooiers op mijn dak. Iets frivools en speels, een soort leuk kapsel op mijn tuinhuis. En daarnaast is het veel beter om inheemse bloemen op je dak te hebben dan sedum.”
Als beheerder bij Brabants Landschap – dat in totaal ruim 19.000 hectare natuur in Brabant beheert – weet Gijs als geen ander wat natuur nodig heeft. Tegenover zijn woning ligt een natuurakker, zijn tuin staat vol met bloemen, en nu bloeit er ook een dakbloemweide boven zijn hoofd. “Er komen veel beestjes in mijn tuin, en nu ook op mijn dak! Dit dak past perfect in de omgeving.”
De aanleg van het dak deed Gijs samen met zijn vriend Tom Toebes, Hoofd Ecologie bij Vivara Pro. “Via Tom kwam ik in contact met Dakbloemenweide doordat zij samenwerken met Vivara Pro. Het klonk allemaal heel positief, dus ik was enthousiast om het samen met Tom aan te leggen. ” aldus Gijs.
Vivara Pro werkt samen met Dakbloemenweide om van elk dak een bloemendak te maken. Naast inheemse planten worden ook nestkasten en insectenhotels geplaatst. “Zonder bloemen is er geen voedsel voor insecten,” legt Tom uit. “Daarnaast bieden insectenhotels vervolgens schuil- en nestplekken voor nuttige soorten zoals bijen en vlinders, die op hun beurt bijdragen aan de biodiversiteit op het dak. En de nestkasten? Die trekken allerlei vogelsoorten aan. Zo wordt het dak niet alleen een mooie bloemenweide, maar dragen we ook bij aan het behoud van vogels.”
Voor Gijs is zijn tuinhuis project een mooi voorbeeld van waar Brabants Landschap voor staat: natuur dicht bij huis. “Wij beheren topnatuur vaak net buiten het dorp. Ik zit hier midden op een landgoed, Tongelaar is zo’n 500 hectare groot. Het is prachtig om ook op kleinere schaal biodiversiteit toe te voegen." En dat werkt. “Er vliegen allerlei insecten rond, vlinders, wilde bijen. Het dak is echt onderdeel geworden van het landschap.” Het gebruik van inheemse zaden is daarbij cruciaal. “Als natuurbeheerders weten we dat Cruydt-Hoeck hele goede zaden heeft. Die passen bij het landschap, bij de dieren die hier leven.”
Een dakbloemenweide is dus niet alleen een lust voor het oog, maar ook een boost voor de biodiversiteit in de regio. De bloemen trekken bestuivers aan, de nestkasten bieden onderdak aan vogels en de insectenhotels geven onderdak aan bijvoorbeeld solitaire bijen. Het resultaat? Een mooi veerkrachtig bloemendak met inheemse planten dat meebeweegt met de seizoenen én bijdraagt aan natuurherstel. Of zoals Gijs het zegt: “Dat dak maakt het tuinhuis twee keer zo leuk.”
Klik hier voor een offerte op maat en ontdek de voordelen van Dakbloemenweide.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer