De biodiversiteitspilot met Stichting Grachten van Smaragd en Gemeente Amsterdam startte een paar weken geleden. Deze pilot was in het kader van meer levendige biodiversiteit aan de Amsterdamse grachten toevoegen. Om dit een start te geven, heeft Gemeente Amsterdam ons bedrijf Dakbloemenweide gevraagd hierin te helpen. Met ons innovatieve, inheemse en biodiverse eco-groendak waarin ruim 40 planten, bloemen, grassen en sedums worden ingezaaid in een lichtgewicht substraat, mochten wij een van de eerste woonboten aanleggen. Een mooie uitdaging die we graag aanpakten, mede door de intensieve ontwikkeling om een zeer lichtgewicht substraat (grond) te ontwikkelen wat tegelijkertijd de juiste consistentie, ruime voedingswaarden en laag gewicht bevatte.
Luc Sour van het Gebiedsteam West van de Gemeente Amsterdam, Directie Ruimte en Duurzaamheid was initiatiefnemer van een biodiversiteitsplan voor stadsdeel West. Tevens accounthouder van beleid over groen, water, inrichtingskwaliteit en biodiversiteit. Voor dat laatste maakte hij een plan waarin ook woonbootdaken een kans kregen om mee te doen. De Stichting Grachten van Smaragd kreeg subsidie, maakte een selectie en bracht ons in contact met de eigenaren van de woonboten aan o.a. de Jacob van Lennepkade en Postjeskade. Dat was een mooie start voor een volledig inheemse, lichtgewicht variant van een dakbloemenweide met een ruime biodiversiteit mix van ruim 40 soorten planten in een uitgekiend substraat. Dit substraat werd ontwikkeld in co-creatie met Universiteit Wageningen. Met een dakbloemenweide creëer je niet alleen optimale biodiversiteit en waarde voor vlinders en solitaire bijen, maar zorg je bovendien voor een mini ecosysteem!
Dan nog even over een van de speerpunten; biodiversiteit. Wat is dat nu precies en waarom is het zo belangrijk? In een recent artikel met een prachtige titel 'BiodiverCITY_A Matter of Vital Soil!’ wordt dit duidelijk gemaakt. Het blijkt een samenspel tussen het rijke bodemleven en de diversiteit van wat erop groeit. Wij hebben met ons aanbod dakbloemenweide hiervoor het juiste recept. Op de menukaart voor vlinders en bijen: ruim 40 bloemen, planten, grassen en sedums die in verschillende perioden groeien en bloeien en die zorgen voor de nodige nectar, maar ook met de juiste blaadjes en stuifmeel van de planten, weer nodig voor hun voortplanting. Voor meer informatie over biodiversiteit in dit artikel volg de link: https://openresearch.amsterdam/en/page/74758/biodivercity_a-matter-of-vital-soil
Momenteel worden meer biodiverse dakbloemenweide op woonbootdaken aangelegd in de Amsterdamse grachten. Deze week bijvoorbeeld weer een tweetal aan de Bilderdijkkade. De subsidie via Waterschap Amstel, Gooi, Vecht wordt hiervoor door de bewoners aangesproken. De voorwaarde is dat de dakbloemenweide voor 1 oktober aangelegd moeten zijn. Mooi om hier gebruik van te maken deze zomer! Momenteel is onze partner Stichting Grachten van Smaragd een extra incentive gestart. Als je voor 1 juli een woonboot dakbloemenweide laat aanleggen in Amsterdam west of centrum, kun je 85% van de aankoop vergoed krijgen! Meld je snel bij ons aan als je hiervan gebruik wilt maken en we plannen het voor je in!
Klik hier voor een offerte op maat en ontdek de voordelen van Dakbloemenweide.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer