Alle Dakbloemenweide FAQ

Wat is een Dakbloemenweide?

Een zeer biodivers groendak met meer dan 40 verschillende soorten inheemse pioniersplanten, vaste planten en grassen, maar ook uit groenblijvende sedumsoorten en bijvoorbeeld wintergroene bladrozetten van duifkruid. 

Wat zijn de voordelen van een Dakbloemenweide?

Hoge biodiversiteit, nauwelijks onderhoud en geen bemesting en elk seizoen een prachtig kleurrijk geheel. Het dakleer gaat twee keer zo lang mee, minder hitte op het platte zwarte dak, warmer in de winter, CO2 verlagend en het trekt fijnstof aan. Bovendien draagt het bij aan vergroening van de leefomgeving en het is geproduceerd met een zeer lage CO2 voetafdruk.

Waarom kies ik een Dakbloemenweide als ik een groendak wil aanschaffen?

De Dakbloemenweide onderscheidt zich door te focussen op een hoge biodiversiteit door ruim 40 ingezaaiden soorten in te zaaien. Al deze soorten zijn tevens inheems en op elkaar afgestemd om een zo stabiel mogelijk ecosysteem te vormen op het dak. Deze soortenrijkdom i.c.m. met het substraat maken bemesting onnodig. Zo proberen we maximale eco-impact te maken met dezelfde vierkante meters dak en is er altijd weer iets anders te zien op het dak.

Waarom is inheems zo belangrijk?

Inheems betekent dat iets van nature voorkomt op die plek. Alle bloemen en planten in de Dakbloemenweide zijn van oorsprong uit de Nederlandse regio, om en nabij de rivieren,  en gedijen dus erg goed bij het Nederlands klimaat maar zijn ook precies wat de Nederlandse insecten nodig hebben. Zo hebben deze inheemse bloemen en planten veel ecologische toegevoegde waarde. 

Kan mijn dak het gewicht aan?

Het product weegt minimaal 48 kg/m2 verzadigd gewicht voor de lichtgewicht variant en maximaal 64kg/m2 voor de reguliere dikte. Let op; het blijft altijd uw eigen verantwoordelijkheid dat uw dak stevig genoeg is. We hebben de lichtgewicht variant vooral op woonboten toegepast. Die weegt 48 kg/m2 verzadigd gewicht. Een combinatie tussen deze 2 gewichten in is uiteraard ook mogelijk of juist naar een dikkere laag substraat.

 

Heeft het onderhoud of bemesting nodig?

De dakbloemenweide heeft minimaal onderhoud nodig. Denk hierbij aan irrigatie als het dak jong is, bijzaaien einde najaar voor als bepaalde plekken beperkt opkomen en eens per jaar controleren of er geen boom zaailingen in het substraat terecht zijn gekomen. Ga niet bemesten, dat is niet de bedoeling want het dak houdt zichzelf qua voedingswaarden in stand. Het is verstandig eens per jaar de afvoeren te controleren en te zien of alles nog in orde is.

Kan het ook in combinatie met zonnepanelen?

Zeker. Het verhoogd zelfs het rendement van uw panelen, omdat het dak voor verkoeling zorgt. Let wel op met het gecombineerde gewicht van de Dakbloemenweide plus de zonnepanelen. ​

Kan ik subsidie krijgen?

Zeer grote kans van wel. Veel gemeenten, provincies of waterschappen bieden subsidies aan voor groendaken, soms wel tot 75% van de totale kosten. 

Wat zijn de risico’s?

Ongeacht wat u op uw dak legt is het vooral van belang dat de dakconstructie sterk genoeg is en de kwaliteit van het dak op orde is om eventuele lekkage te voorkomen. 

Is het direct groen?

Nee. Omdat de zaden nog moeten ontkiemen, heeft het dak op dag 1 nog donkere kleur van het substraat. De rijke bodem zorgt er echter voor dat al heel snel de eerste zaden gaan ontkiemen. Afhankelijk van de maand van aanleg, zullen binnen enkele weken al de eerste kiemers zichtbaar worden. Elke maand zijn er weer andere bloeiers zichtbaar en elk jaar zorgt het dak voor een rijkere beleving.

Moet ik het dak water geven?

Irrigatie is belangrijk als er onvoldoende regen is, omdat de jonge planten erg kwetsbaar zijn. Een effectieve en eenvoudige oplossing is een zwenksproeier met een klokje erbij om het irrigeren te automatiseren. Dit kan op basis van kraanwater of oppervlaktewater, afhankelijk van de wens van de klant. Het is verstandig om bij droogte niet dagelijks een beetje water te geven maar juist elke 3 dagen en dan wat meer. Zo wennen de planten eraan dat ze niet elke dag water hebben

Hoe duurzaam is het product en waarom is de CO2 footprint zo laag?

Zeer duurzaam. We gebruiken lokale producten en lokale leveranciers. Het product wordt niet elders (kunstmatig) gekweekt, omdat alles op het dak gebeurt. Tegelijkertijd is het een compleet ecosysteem voor alle vlinders, bijen en andere insecten die zich kunnen voortplanten,  eten en schuilen op het dak. Deze dragen op hun beurt weer bij aan de voedselketen en zijn goed voor bijvoorbeeld vogels.  

Waarom zijn groendaken zo belangrijk?

Hittestress, wateroverlast, het gebrek aan groen, teruglopende biodiversiteit, CO2- en fijnstofproblemen zijn allemaal elementen die worden verminderd door de Dakbloemenweide. Met ons dak creëer je meteen tevens een eigen ecosysteem. 

Is het eenvoudig zelf aan te leggen?

Zeker. Met behulp van de instructievideo is het met de nodige spierkracht eenvoudig om het dak helemaal zelf aan te leggen. Dat scheelt ook nog eens in de kosten. Zorg dat er niets (!) tussen het doek en het dakleer zit. Als er een steentje of split tussen het doek en het dakleer zit en het groendak wordt aangebracht, kan dat lekkage veroorzaken.

Als ik zelf wil aanleggen, wat krijg ik dan precies geleverd?

U ontvangt het wortel-irrigatiedoekbodempakket waarin de o.a. de filterlaag, worteldoek en drainagelaag zitten, split voor de randen, het substraat in zakken van 50 liter en de zadenmix. Dit zijn de enige benodigdheden voor uw

Hoe ziet de levering er precies uit?

U ontvangt alles op 1 of meerdere pallets. hHet substraat in een of meerdere bigbags (~12 m2/big bagzit in 50 liter zakken). Daarnaast ontvangt u de overige materialen op een aparte pallet en een welkomstpakket per brievenbuspost. 

Is mijn dakleer nog goed?

Wij adviseren om de Dakbloemenweide aan te leggen op dakleer dat maximaal 10 jaar oud en in goede staat is. Zorg dat het dak schoon en netjes is, voordat de Dakbloemenweide wordt aangelegd.

Er ligt momenteel grind op mijn dak, kan dat blijven liggen?

Het is verstandig om het grind te verwijderen. Allereerst om de staat van het dakleer te controleren en tegelijkertijd vanwege het onnodige gewicht van het grind en de Dakbloemenweide gecombineerd.

Wat is het verzadigd gewicht per vierkante meter?

Minimaal 48kg/m2 en maximaal 64kg per vierkante meter verzadigd gewicht bij reguliere daken. Bij verzadigd gewicht moet je denken aan een heftige regenbui waardoor het gehele substraat kletsnat is. Doorgaans  is het gewicht lager. 

Hoe kan ik nagaan of mijn dak sterk genoeg is?

U kunt altijd een constructeur vragen om een controle te laten doen, dan weet u zeker dat u geen fouten maakt. 

Kunnen jullie controleren of mijn dak sterk genoeg is? 

Nee; dit is niet onze specialiteit.

Op welke daken kan de Dakbloemenweide worden aangelegd?

Reguliere daken van huizen, een uitbouw of schuren met standaard dakbedekking en woonbootdaken. Zinken daken, golfplaten of pannendaken zijn niet geschikt.

Raakt mijn regenpijp niet verstopt?

Aan de randen van het dak ligt een rand split van ongeveer 10 cm breed. Dit laat wel water door, maar geen substraat. Op de regenpijp zelf kunt u een regenpijp filter plaatsen zodat er geen split maar ook blad in de regenpijp valt.

Wat is de minimale oppervlakte van een dak voor aanleg van een Dakbloemenweide?

Minimaal 15 vierkante meter. 

Hoe ga ik om met een dakraam, daklicht en een dak doorvoer? 

Geen probleem. Deze vlakken kunnen netjes uitgesneden worden in het doek en u krijgt extra split meegeleverd om deze randen aan te leggen.

Kan het ook op een schuin dak?

Ja , maximaal een paar graden afschot is wel mogelijk. 

Kan ik extra zaden kopen als ik wil bij zaaien?

Zeker, u kunt deze bij ons bijbestellen.

Ik wil liever alleen sedum, kan dat ook?

In de zadenmix zitten meerdere groenblijvende inheemse  sedums, maar ze zijn een onderdeel. Alleen sedum zaden leveren we niet. 

Hoe snel wordt het geleverd?

Het product kan binnen 1 week geleverd worden, afhankelijk van de snelheid van de transporteur.

Hoe gaat het met de betaling?

U betaalt 50% bij het bevestigen van de offerte en 50% na levering van de materialen.

Hoeveel daken in Nederland hebben al een Dakbloemenweide?

Al ruim 1400 daken in Nederland genieten van een prachtige Dakbloemenweide.

Kan ik het groendak retourneren?

Alle materialen (en eventuele arbeid) worden speciaal voor u geleverd, verpakt en vervoerd. Het product kan daardoor helaas niet retour worden gestuurd.

Heeft u algemene voorwaarden?

Ja, onze algemene voorwaarden zijn van toepassing. Deze kunt u onderaan onze website vinden.