Dakbloemenweide FAQ

Hier vindt u een selectie van de meest belangrijke vragen en antwoorden:

Wat is een Dakbloemenweide?

Een zeer biodivers groendak met meer dan 40 verschillende soorten inheemse pioniersplanten, vaste planten en grassen, maar ook uit groenblijvende sedumsoorten en bijvoorbeeld wintergroene bladrozetten van duifkruid. 

Wat zijn de voordelen van een Dakbloemenweide?

Hoge biodiversiteit, nauwelijks onderhoud en geen bemesting en elk seizoen een prachtig kleurrijk geheel. Het dakleer gaat twee keer zo lang mee, minder hitte op het platte zwarte dak, warmer in de winter, CO2 verlagend en het trekt fijnstof aan. Bovendien draagt het bij aan vergroening van de leefomgeving en het is geproduceerd met een zeer lage CO2 voetafdruk.

Waarom kies ik een Dakbloemenweide als ik een groendak wil aanschaffen?

De Dakbloemenweide onderscheidt zich door te focussen op een hoge biodiversiteit door ruim 40 ingezaaiden soorten in te zaaien. Al deze soorten zijn tevens inheems en op elkaar afgestemd om een zo stabiel mogelijk ecosysteem te vormen op het dak. Deze soortenrijkdom i.c.m. met het substraat maken bemesting onnodig. Zo proberen we maximale eco-impact te maken met dezelfde vierkante meters dak en is er altijd weer iets anders te zien op het dak.

Waarom is inheems zo belangrijk?

Inheems betekent dat iets van nature voorkomt op die plek. Alle bloemen en planten in de Dakbloemenweide zijn van oorsprong uit de Nederlandse regio, om en nabij de rivieren,  en gedijen dus erg goed bij het Nederlands klimaat maar zijn ook precies wat de Nederlandse insecten nodig hebben. Zo hebben deze inheemse bloemen en planten veel ecologische toegevoegde waarde. 

Kan mijn dak het gewicht aan?

Het product weegt minimaal 48 kg/m2 verzadigd gewicht voor de lichtgewicht variant en maximaal 64kg/m2 voor de reguliere dikte. Let op; het blijft altijd uw eigen verantwoordelijkheid dat uw dak stevig genoeg is. We hebben de lichtgewicht variant vooral op woonboten toegepast. Die weegt 48 kg/m2 verzadigd gewicht. Een combinatie tussen deze 2 gewichten in is uiteraard ook mogelijk of juist naar een dikkere laag substraat. 

 

Heeft het onderhoud of bemesting nodig?

De dakbloemenweide heeft minimaal onderhoud nodig. Denk hierbij aan irrigatie als het dak jong is, bijzaaien einde najaar voor als bepaalde plekken beperkt opkomen en eens per jaar controleren of er geen boom zaailingen in het substraat terecht zijn gekomen. Ga niet bemesten, dat is niet de bedoeling want het dak houdt zichzelf qua voedingswaarden in stand. Het is verstandig eens per jaar de afvoeren te controleren en te zien of alles nog in orde is.

Kan het ook in combinatie met zonnepanelen?

Zeker. Het verhoogd zelfs het rendement van uw panelen, omdat het dak voor verkoeling zorgt. Let wel op met het gecombineerde gewicht van de Dakbloemenweide plus de zonnepanelen. ​

Kan ik subsidie krijgen?

Zeer grote kans van wel. Veel gemeenten, provincies of waterschappen bieden subsidies aan voor groendaken, soms wel tot 75% van de totale kosten. 

Wat zijn de risico’s?

Ongeacht wat u op uw dak legt is het vooral van belang dat de dakconstructie sterk genoeg is en de kwaliteit van het dak op orde is om eventuele lekkage te voorkomen. 

Is het direct groen?

Nee. Omdat de zaden nog moeten ontkiemen, heeft het dak op dag 1 nog donkere kleur van het substraat. De rijke bodem zorgt er echter voor dat al heel snel de eerste zaden gaan ontkiemen. Afhankelijk van de maand van aanleg, zullen binnen enkele weken al de eerste kiemers zichtbaar worden. Elke maand zijn er weer andere bloeiers zichtbaar en elk jaar zorgt het dak voor een rijkere beleving.

Klik op onderstaande knop om verder alle vragen & antwoorden te lezen